Motorrijles bij Rijschool HUS

Motorrijles

Rijden met een motor biedt veel vrijheid. Zoals lekker toeren in de buitenlucht, genieten van de natuur of in je eigen tempo door de files heen. Echter, deze vrijheid kent óók een keerzijde. Een motorbestuurder is namelijk een stuk kwetsbaarder. Zeker nu het alsmaar drukker is op de weg, is een goede rijopleiding onmisbaar. Rijschool HUS één van de weinige motorrijscholen gespecialiseerd in het geven van motorrijlessen en vervolgtrainingen in Haarlem en omgeving!

Vanzelfsprekend moet je tenminste achttien jaar oud zijn om motorrijles te mogen nemen. Motorrijlessen van Rijschool HUS zijn – gevormd naar examens – op te delen in vier fases:

 • Intake-gesprek en gratis proefles.
 • Deel één: theorie-cursus en examen theorie motorfiets. Hiervoor bieden wij een theorie-cursus aan van 3 lesavonden.
 • Deel twee: opleiding en examen voertuigbeheersing (AVB), mag je zonder theoriecertificaat afleggen. Je moet dan wel een autorijbewijs hebben.
 • Deel drie: opleiding en examen verkeersdeelneming (AVD), kun je niet afleggen zonder geldig theoriecertificaat.


Intake gesprek en gratis proefles

Zodra je hebt bepaald om een motorrijopleiding bij Rijschool HUS, dan kun je je aanmelden voor een intake gesprek en gratis proefles. De proefles bestaat een 1 uur met aansluitend een persoonlijk gesprek, waarin je je wensen ten opzichte van de opleiding kunt bespreken. Op die manier wordt bepaald hoeveel lessen je nodig hebt en wordt daar de planning op afstemd. In totaal kan het beide ongeveer 1,5 uur in beslag nemen.

Het gesprek en de proefles zijn dus geheel kosteloos en vrijblijvend!


Deel 1: Theorie-cursus en theorie-examen

Hoewel bijna niemand het leuk vindt om weer de boeken in te duiken en regels uit het hoofd te leren, is de theorie (of regelgeving) een belangrijk onderdeel van de rijopleiding. Immers: iets wat je in de theorie niet beheerst, kun je in de praktijk ook niet toepassen. Het doel van een theorie heeft tot doel verkeerskennis, gevaarherkenning en inzicht te ontwikkelen. Het is dan ook de belangrijkste voorwaarde voor het behalen van een rijbewijs dat iedere kandidaat die een praktijkexamen gaat doen, geslaagd moet zijn voor het theorie-examen. Een theorie-examen plus praktijkexamen is nodig om inzicht te verkrijgen in eigen mogelijkheden en tekortkomingen en die van andere weggebruikers waarmee jij straks te maken krijgt in het verkeer.

Om de theorielessen te volgen, hoef je niet nogmaals op zoek naar een rijschool. Rijschool HUS biedt jou ook de mogelijkheid om theorielessen te volgen. Een dergelijke theoriecursus bestaat uit 3 lesavonden, de vervolglessen zijn geheel kosteloos. Wil je je toch wat meer verdiepen of heb je moeite met onthouden dan is er de mogelijkheid om individuele theorielessen te volgen. Uiteraard kun je voor de nieuwste theorieboeken steeds bij ons terecht.

Als jij het gevoel hebt dat je ready bent, dan kun je zelf bij het CBR je theorie-examen aanvragen en afleggen.

Theorie examen online oefenen

Wil je graag je theorie examen online oefenen, dan kun je dit het beste doen bij theorie-examen-oefenen.nl

Deel 2: Opleiding en examen voertuigbeheersing (AVB)

In Deel 1 ligt de focus van de motoropleiding op het leren van de 12 motoroefeningen voor het examen voertuigbeheersing (AVB). Deze motoroefeningen niet alleen verplichte figuren zijn, maar zijn tevens oefeningen die praktisch toepasbaar zijn in allerlei verkeerssituaties die je tijdens je motorrijlessen tegenkomt.

De eerste lessen worden vrijwel alleen verzorgd op een afgesloten terrein en zijn altijd solo. Zo kun je zo snel mogelijk vertrouwd raken met de lesmotor. Zodra je de bediening goed onder de knie hebt, volg je motorrijles gelijktijdig met maximaal 1 andere cursist. Rijschool HUS’ motto is immers het leveren van kwaliteit gepaard gaande met aandacht voor het individu. Dat wil zeggen dat je geen motorrijlessen volgt in een groep waarin 10 cursisten tegelijk van één instructeur motorrijles krijgt!  Bovendien is hier een groot voordeel aan te behalen, want door persoonlijke aandacht heb je ook minder motorrijlessen nodig dan gemiddeld!

Het zou gek zijn als de instructeur je zou volgen in een auto. Rijlessen van een motoropleiding worden verricht op een motor, dus zo ook de instructeur gaat met je mee op de motor!  Zo kan hij tijdens je motorrijlessen met de meest volledige beoordelingen en tips komen, examen onderdelen demonstreren en voelt hij beter aan met welke omstandigheden jij tijdens je motorrijles te maken hebt. Bovendien heb je te maken met een fervent motorrijder met meer dan 15 jaar ervaring, dus hij wil niet anders!

Lesinhoud van Deel 1 is het ‘beheersen’ van de motor.  Hierbij horen de ‘12 bijzondere verrichtingen’ van de motor. Als je voldoende bagage hebt opgedaan tijdens de motorrijlessen, ben je klaar voor het AVB-examen. Dit examen duurt maar liefst twintig minuten, waar zeven van de twaalf oefeningen goed moet uitvoeren:

  Achteruit lopend parkeren
  Langzame slalom
  Snelle slalom
  Wegrijden uit parkeervak
  Vertragingsoefening
  Denkbeeldige acht
  Stapvoets rijden
  Halve draai
  Uitwijkoefening
  Remproef
  Noodstop
  Precisiestop

Een positieve uitslag is één jaar geldig. De tarieven voor het examen van AVB voortuigbeheersing vindt u onder de betreffende rubriek.
Examenbenodigdheden: Rijbewijs B of theoriecertificaat en legitimatiebewijs.

Deel 3: Opleiding en examen verkeersdeelneming (AVD)

Nu ga je de openbare weg op meestal met een andere leerling. De instructeur volgt op de motor of in een auto en houdt meestal contact via een microfoon. Het aantal motorrijlessen hangt voornamelijk af van je verkeersinzicht. Aansluitend wordt ook deze opleiding afgesloten met het CBR examen voor AVD Verkeersdeelneming.

Dit examen wordt ervaren als het leukste, maar ook het moeilijkste deel. AVD Verkeersdeelneming duurt 55 minuten, waarbij de examinator en je rij-instructeur je volgen in een auto. De examinator let onder meer op je kijkgedrag, de plaats op de weg en of je voldoende rekening houdt met belangen van andere weggebruikers. Ook let hij op je voertuigbeheersing in het verkeer. Kortom er wordt gelet op het totaalbeeld van de rit.

De kosten van het AVD examen staan onder tarieven.
Examenbenodigdheden: legitimatiebewijs of rijbewijs B en een geldig theoriecertificaat.

Tarieven

Wie een motorrijbewijs wilt halen, moet tegenwoordig flink wat kapiraal investeren. Hoewel de kosten van een motor-rijopleiding precies voor iedere persoon anders is, bestaan er wel duidelijke statistieken die de gemiddeldes aangeven. Zo kost een rijles bij veel rijscholen maximaal € 51,00. En heeft een gemiddelde leerling zo’n 40 rijlessen nodig. Het eerste gemiddelde is voor Rijschool HUS een hoog bedrag, maar over het tweede kan iets zinnigs gezegd worden. Een gemiddelde van 40 rijlessen is niet veel gezien de chaos van het huidige verkeer en drukte op de wegen. Deze lessen zijn dan ook van essentieel belang, want veiligheid, zekerheid, kwaliteit en aandacht voor het individu staan ten alle tijde voorop.

Wat gaat het kosten?

 • Rijlespakketten van 20, 25, 30, 35, 40 en 45 lessen
 • Als u kiest voor een rijlespakket, lest u veel voordeliger: namelijk al vanaf € 30,- per uur (Gratis Theoriecursus incl. lesmateriaal en examen t.w.v: € 160,- )
 • Het is ook mogelijk om op uw eigen manier losse rijlessen te nemen, een losse rijles kost maar € 43,- per uur
 • Theoriecursus los (3 lesavonden incl. lesmateriaal en examen) kost € 120,-


Onze paketten

 • 15 lessen plus AVB en AVD examen kost maar € 900
 • 20 lessen plus AVB en AVD examen voor maar € 1100
 • 25 lessen plus AVB en AVD examen voor maar € 1300
 • 30 lessen plus AVB en AVD examen voor maar € 1500
 • 35 lessen plus AVB en AVD examen voor maar € 1700


Het praktijkexamen voor de motor bestaat uit de lichte categorie (‘A beperkt’) en een zware categorie zonder beperkingen. Als je jonger bent dan 21 jaar, moet je motorrijles nemen op een lichte motor met een vermogen van minder dan 35 kW. Ben je 21 jaar of ouder, dan mag je kiezen of je motorrijles wil nemen op een lichte motor of dat je motorrijles wil nemen op een zware motor.
Als je slaagt voor het examen op een lichte motor, krijg je (ongeacht je leeftijd) een rijbewijs met een beperkte bevoegdheid. Je mag eerst alleen rijden met een motor met een beperkt vermogen. Pas na twee jaar mag je overstappen op een zwaardere motor; daar hoef je niet opnieuw examen voor te doen. Slaag je voor een motorexamen op een zware motor, dan krijg je een rijbewijs zonder beperkingen. Je mag daarmee direct op elke motor rijden.

Waar geven wij motorrijles?

Alle motorrijlessen starten vanuit ons kantoor in Schalkwijk (in Haarlem) op ons privéterrein. We zijn goed bereikbaar vanuit de regio’s Haarlem, Hoofddorp, Heemskerk, Amsterdam en IJmuiden. U kunt gratis parkeren bij de motorrijschool.

Wanneer geven jullie motorrijles?

Wij geven 6 dagen per week motorrijles, ook in de avonduren! Dus ook als je weinig tijd hebt, kan je bij ons motorrijles volgen en snel je motorrijbewijs halen!

Motorkleding

Tijdens je motorrijles kun je gebruik maken van de door ons beschikbaar gestelde beschermende en goed opvallende motorkleding. Deze motorkleding (thermojas, broek, helm, handschoenen) is bij ons gratis te leen, ook de motor-thermobroek! Je dient alleen zelf te zorgen voor stevige schoenen die ook je enkel goed bedekken.

Meld je vandaan nog aan via onze pagina "Direct aanmelden!"

Contact

Rijschool HUS
Prof.Eijkmanlaan 100
2035 XD Haarlem

06-14999132
Personal Coaching: persoonlijk en doelgericht

Personal Coaching: persoonlijk en doelgericht

Geplaatst op: 2018-03-02

Een Personal Coach kan je helpen om een doel te stellen, een weg daarheen te vinden, op koers te blijven of bij te sturen. Dat doet je met behulp van een ander, een deskundige professional, de personal coach. Niet...

Lees meer Meer nieuws
Motorrijlessen

Motorrijlessen

Geplaatst op: 2018-03-02

Altijd al motor willen rijden? Dit is je kans! 15 motor rijlessen + AVB + AVD examen  + voor de zomer klaar. Voor maar: €899

Lees meer Meer nieuws
 • Twee vliegen in een klap. Van harte gefeliciteerd met jullie motor rijbewijs Ali Ates en Huseyin Karademir wens jullie vele

  Rijschool Hus
Rijschool Hus